top of page

The 'message' of the Author-God
per Luana Roca Pinzón




 

Within the filmic text as it is structured, is there even a possibility for the formulation of her own desire?
Sandy Flitterman, 1978

Com a –potencials– historiadores de l’art, tractem constantment amb una figura que és l’Autor–Déu–Geni al qual gairebé sempre acabem citant amb majúscula. Els tres conceptes (autor, déu i geni) estan històricament vinculats a una noció de masculinitat: autoria, poder i propietat; l’autor com el patriarca de l’obra, el seu pare, el creador. L’obra fruit de la seva ejaculació: de l’esperma del Geni neix l’obra.

 

Linda Nochlin (1971) descriu aquesta associació de l’autor amb una religiositat en el seu caràcter a l'article Why have there never been great woman artists?, publicat a Art News l'any 1971. La sacralització de l’artista com a portador de l’autoria de l’obra que s’ha dut a terme de mà de la història de l’art al llarg dels anys converteix els artistes en màrtirs i sants, acompanyats d'una peculiar urgència d’unir la persona amb l’obra mitjançant diaris i memòries (Barthes, 1981; 209), semblant a la urgència que menciona Cixous a Le Rire de la Méduse (1975) on parla de la veu i l'escriptura com a eines per a construir una narrativa i identitat pròpies i l'ús del cos com a canal per comunicar-se més enllà dels patrons establerts pel sistema patriarcal: [el] narcisismo masculino preocupado por afirmar su imagen, por ser mirado, para verse, para juntar sus fragmentos, por embolsarselos (Cixous, 1975; 57). Les seves gestes es converteixen en contingut per als monogràfics i biografies, i d’aquesta forma no només trascendeixen en l’imaginari col·lectiu amb la seva obra, sinó també com un mite en el prestigi de la individualitat –el mite del Gran Autor. Roland Barthes també parla d’aquesta dimensió teològica de la figura de l’Autor, proposant que la manca d’una figura autoritària associada a l'obra és com un acte anti-teològic en tant que rebutja l’existència d’un significat últim i, per tant, la figura de Déu i les seves hipòtesis: raó, ciència i llei (Barthes, 1981; 212).

La crítica d’art feminista que s’impulsa amb les primeres onades feministes durant la segona meitat del segle XX evidencia l’origen d’un imaginari de la dona en la mirada essencialment masculina. Laura Mulvey (1975) parla del terme male gaze –‘mirada masculina’– en tant que fonament de la construcció de l'imaginari de la figura femenina. L’expansió del film, el cinema i la càmera com a mitjans de representació són també coetanis a aquest esclat de reflexió feminista al voltant de la imatge històrica de la dona, de forma que els pols es radicalitzen. Per tant, el caràcter voyeurístic i histriònic intrínsec en la creació cinematogràfica mainstream no fa més que actuar com un altaveu d’aquest imaginari que les feministes critiquen. En una societat de consum de masses, que en els seus inicis encara intenta defugir i esquivar les ferides causades per dues Guerres Mundials, l’aparició del film suposa la consolidació d'un ideal de dona disponible com a objecte de desig que no rep pràcticament cap mena de resistència en el pensament massiu. Sandy Flitterman (1978) parla de l’ús del mitjà fílmic com a eina per situar l’espectador en una posició de subjecte que desitja. A la vegada que és travessat per la mirada del film, el mitjà el posiciona també com a productor de la mirada en qüestió (Flitterman, 1981; 243), de forma que la imatge cinematogràfica es converteix en el mateix desig de l’espectador. En aquesta dinàmica, diu Flitterman, la imatge de la dona figura com un signe buit que parla del desig masculí.

​

Tot aquest sistema de representacions, en realitat, es basa en una lectura molt primitiva –a més d'heterosexual i binària, per descomptat– de la diferència entre sexes que, personalment, considero que ens hem pres massa a la valenta: el falus ejacula i l’úter recull. La condició biològica assignada a allò masculí, per naturalesa, té un instint de projecció, exteriorització; Pollock esquitxant pintura indiscriminadament sobre un llenç en blanc. Per altra banda, els elements anatòmics i biològics històricament associats al concepte de feminitat es caracteritzen pel recolliment, la introspecció, l’espai privat i íntim. John Berger (1972) parla d’una mirada masculina que habita en l’interior de la dona, procurant una activitat d’autoexaminació constant i que obliga a una consciència de la imatge que aquesta projecta, com és llegida des de l’exterior. Mentrestant, l’home actua inconseqüentment, ja que els seus actes no són perseguits per les connotacions i significacions addicionals adherides a l’acció femenina: solamente un hombre puede permitirse el lujo de gastar una broma por el mero hecho de hacerlo (Berger, 2000; 55). Com a anècdota, quan recupero aquesta cita de Modos de ver, veig l'anotació que hi vaig fer quan la vaig llegir per primera vegada: "literalment, que callin".

​

Take_off_450x300.jpg

Gunvor Nelson

Take Off (1972). 10'

​

Així doncs, davant un imaginari que neix de la mirada masculina –i d’un grup d’homes molt concret– vers el món, regit per la mirada agressiva, patriarcal i autoritaria, ¿podem permetre’ns alguna mena de diàleg amb les imatges que genera l’Autor-Déu-Geni? Penso també en la Bíblia. Una obra associada a certa autoria és una projecció –la famosa resposta a què és l’art: expressar els sentiments–, una imposició d’una imatge interior a l’exterior, gairbé dogmàtica. Després estudiarem què volia expressar l’artista, el seu llenguatge i la seva vida per entendre-la. Des del més profund egocentrisme, i gràcies a la seva autoritat, crea un artefacte perquè el mirem i l’observem, des de la distància del museu, en les hores que és permès, i a canvi d’una entrada que suposa, també, una despesa econòmica.

Què passa quan prescindim d'aquesta autoria? ¿És possible convertir l'obra en un espai–eina–imatge que estimula la introspecció i engega aquells engranatges que evoquen a completar-la des de la posició d’espectadora? Un dels textos més coneguts en la teoria de l’autoria és el de Roland Barthes (La mort de l'auteur, 1967), en el qual proposa l'assassinat de l'autor per tal d'alliberar l'obra: assignar un Autor a l'obra és imposar-li un límit, subministrar-la d’un significat final, tancar-la (Barthes, 1981; 212). Recordo que poc menys d'un segle abans, Nietzsche assassinava Déu.

​

Dins el nostre cap quadrat, que gairbé sembla que s’ha d’entrenar perquè comprengui conceptes més enllà del binarisme, si parlem d’obra tancada, per inèrcia, evidenciem la existència d’una obra oberta. Barthes problematitza la figura de l'autor per anunciar que l'obra oberta es nodreix de la pròpia mort de l’autor, ja que posiciona la mateixa espectadora com a formuladora de significat, d’acord amb la seva mirada. Potencia el llenguatge i el mitjà com a contenidors de significat i no la intenció de l'autor. L'afrontament de Flitterman, per altra banda, consisteix en una problematització de l'home com a autor –més concretament el director de cine– per tal de desplaçar una qüestió d'autoria en una de subjectivitat i representació. L'obra oberta genera diàleg, perquè consisteix en una estructura. Davant la mort de l’autor, a vegades, ens sentim perdudes. Què s’ha de mirar? Com s’ha de mirar? Si més no, totes aquestes qüestions que neixen de la incògnita i la manca d'un secret que l'autor ha amagat dins l'obra, estimulen una desautomatització com la que proposaven els formalistes russos, i que cada vegada sembla que més intenten combatre les institucions i les dinàmiques establertes per les noves tecnologies amb els seus estímuls efímers i dogmàtics que omplen la ment perquè no puguem fer-ho nosaltres mateixes, sempre vestits de fals progressisme, modernitat, diversitat i representació.

referències:

​​

Barthes, R. (1981). The death of the author. Dins J. Caughie (Ed.), Theories of Authorship: A Reader (pp. 208-213). Editorial Routledge & Kegan Paul.

​

Flitterman, S. (1981). Woman, desire and the look: feminism and the enunciative apparatus in cinema. Dins J. Caughie (Ed.), Theories of Authorship: A Reader (pp. 242-250). Editorial Routledge & Kegan Paul.

​

Nochlin, L. (1971). Why Have There Never Been Great Woman Artists? Publicat a Art News.

​

Berger, J., Blomberg, S., Fox, C., Dibb, M., & Hollis, R. (2000). Modos de ver (J. G. Beramendi, trad.). Editorial Gustavo Gili.

bottom of page